Objavio: optimizam | 26.03.2010

Preporuka


Velika je stvar imati prijatelja koji će tvoj rad preporučiti svojim nadređenima ili poslovnim partnerima. Za preporučiti nekoga potrebno je zaista imati povjerenje u čovjeka kojeg preporučuješ. Pokaže li se da čovjek kojega preporučiš nije onakav kakvim si ga predstavio dolaziš u najmanju ruku u neugodnost, a vrijednost tvoje slijedeće preporuke znatno se smanjuje. Zbog toga postaje teže, ako ne i nemoguće dati preporuku za nekoga tko je zaista i zaslužuje.

Prije dosta godina, kada je bilo slično teško pronaći posao, imao sam sreće da sam radio za poslodavca koji je imao dosta posla i trebao je još jednog radnika. Preporučio sam prijatelja za kojeg sam znao da je bez posla i ovaj je došao raditi. No, nakon tri dana izgubio je volju i jednostavno, bez najave i objašnjenja više se nije pojavljivao. Nakon toga dugo vremena mi je i samom bilo neugodno dolaziti na posao jer sam osjećao da sam prevario čovjeka koji je imao povjerenja u mene.

Sada sam se i sam našao u situaciji da moram tražiti posao, ali imam sreće da imam čak dva prijatelja i kolege s kojima sam dugo vremena radio i koji su bili spremni preporučiti me. Jedna preporuka nije bila dovoljno snažna, ali to ne umanjuje njenu vrijednost. Uvijek je moguće da se pojavi nova prilika na tom istom mjestu. Druga je tek danas odaslana i kroz nekoliko dana ću znati njenu snagu. Vrijednost znam već danas.

Treba biti zahvalan svakome tko je spreman dati preporuku, ali i ako preporuka urodi plodom, uvijek ostati svjestan da je tvoj rezultat ujedno i rezultat onoga tko te preporučio.  Treba i dobro razmisliti prije nego se traži preporuka, moramo biti sigurni da nećemo iznevjeriti riječ koju je za nas dao prijatelj.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

%d blogeri kao ovaj: